ecosvea.blogg.se

En jobbig tvåbarnsmamma som brinner för kost och hälsa. Hälsan är allt! Jag känner en skyldighet att läsa, främst för mina barns skull och vara uppdaterad gällande forskning hur bland annat maten påverkar oss. Jag väljer att till största del äta ekologiskt och leva så kemikaliefritt som möjligt och vill inspirera och påverka andra att göra detsamma. Men jag är inget proffs och lär mig ständigt nya saker och kan också fuska samt göra "misstag". :D

Kadmium - En hälsofara

Publicerad 2014-08-21 06:19:56 i Bra länkar, Gifter, Miljögifter, tips,

Jag försöker till stor del äta GI-inriktat, när det för närvarande inte finns någon anledning att äta mängder av spannmålsprodukter. Men jag blev lite ledsen i ögat, när jag läste att mörk choklad innehöll mycket kadmium. Why....WHY?? Jag blir både förtvivlad och förvirrad. Ena stunden är det nyttigt och andra stunden mindre bra. Jag kommer dra ner på mörka chokladen och varva med en annan ekologisk variant, men ett chokladfritt liv blir det inte!! :D
Men vad tusan är kadmium?
Kadmium är tydligen ett grundämne som finns naturligt i alla jordar. Kadmium tillförs också till åkermarken genom bland annat luftföroreningar av ex. sopförbränning och genom användning av handelsgödsel som kan vara förorenat med kadmium. Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket kadmium under en längre tid, vi pratar 10-30 år. Kadmium kan även vara orsaken till en del cancerformer och mycket tyder på att det finns många fördelar med att försöka undvika kadmiumrik mat. Rökare och människor med låga järndepåer drar på sig mer kadmium i sin kropp. Även vegetarianer. Tyvärr så spelar det ingen roll i detta avseende, om till exempel morötterna/potatisen är ekologiska. De är i alla fall kadmiumrika. Det var ju tråkigt att läsa, när jag är förespråkare av ekologiskt.
.-.

Kadmiumintagets fördelning mellan olika livsmedel
Vetemjöl 43 %
Potatis 41
Rågmjöl 6
Morötter 4
Mjölk 2
Fläskkött 2
Nötkött 1

Annan bild visar:

 
(Hmmm...det var ganska stor skillnad mellan potatis och mejerivarorna av de båda staplarna. )

Hur minskar vi vårt kadmiumintag?
Här följer några råd av Gunnar Lindgren:
- Håll nere intaget av blåa vallmofrön, solrosfrön och linfrön.
- Håll nere intaget av njure.
- Avvisa den ”fettsnåla kosten”. Om energiintaget baserar sig på lite mer fett och proteiner, så
kan vi minska intaget av kolhydrater. Förutom innehåll av kadmium har kolhydraterna ofta s k
högt glykemiskt index, vilket anses vara en riskfaktor för övervikt, diabetes m m.
- Fråga regelbundet i butikerna hur mycket kadmium det finns i mjöl, bröd, pasta och andra
spannmålsprodukter. Då driver vi fram märkning av kadmiumhalter.

Men på en annan sida kan man läsa att "Rökare, kvinnor i fertil ålder och vegetarianer hör till riskgrupperna som kan få höga halter av kadmium i kroppen. Det viktigaste är att undvika järnbrist för att förhindra upptag i tarmen. Den allmänna rekommendationen är att inte röka, äta varierat, undvika järnbrist och livsmedel som innehåller höga halter av kadmium. Fortsätta att äta spannmål, potatis och grönsaker eftersom det är viktiga baslivsmedel som innehåller mycket nyttiga antioxidanter. Det viktigaste på sikt i samhället är att minska exponeringen av kadmium genom att minska utsläppen av kadmium i miljön." 

.-.

Källor: 

http://www.ekocentrum.se/events/kadmium-ett-gissel-for-miljo-och-halsa/

http://www.gunnarlindgren.com/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Kadmium/

http://www.halsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Experter/Kostexperten-svarar/Hur-farligt-ar-kadmium/

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Yenny

30 årig tvåbarnsmamma, som bor i ett litet samhälle i Västerbotten. Hälsa, kost och träning hör till mina intressen samt så tycker jag det är oerhört roligt att skriva så därför väljer jag att kombinera allt med en liten blogg. :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela