Kadmium - En hälsofara
Kadmiumintagets fördelning mellan olika livsmedel
Vetemjöl 43 %
Potatis 41
Rågmjöl 6
Morötter 4
Mjölk 2
Fläskkött 2
Nötkött 1
Annan bild visar:

Hur minskar vi vårt kadmiumintag?
Här följer några råd av Gunnar Lindgren:
- Håll nere intaget av blåa vallmofrön, solrosfrön och linfrön.
- Håll nere intaget av njure.
- Avvisa den ”fettsnåla kosten”. Om energiintaget baserar sig på lite mer fett och proteiner, så
kan vi minska intaget av kolhydrater. Förutom innehåll av kadmium har kolhydraterna ofta s k
högt glykemiskt index, vilket anses vara en riskfaktor för övervikt, diabetes m m.
- Fråga regelbundet i butikerna hur mycket kadmium det finns i mjöl, bröd, pasta och andra
spannmålsprodukter. Då driver vi fram märkning av kadmiumhalter.
Men på en annan sida kan man läsa att "Rökare, kvinnor i fertil ålder och vegetarianer hör till riskgrupperna som kan få höga halter av kadmium i kroppen. Det viktigaste är att undvika järnbrist för att förhindra upptag i tarmen. Den allmänna rekommendationen är att inte röka, äta varierat, undvika järnbrist och livsmedel som innehåller höga halter av kadmium. Fortsätta att äta spannmål, potatis och grönsaker eftersom det är viktiga baslivsmedel som innehåller mycket nyttiga antioxidanter. Det viktigaste på sikt i samhället är att minska exponeringen av kadmium genom att minska utsläppen av kadmium i miljön."
.-.
Källor:
http://www.ekocentrum.se/events/kadmium-ett-gissel-for-miljo-och-halsa/
http://www.gunnarlindgren.com/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Kadmium/
http://www.halsa.se/Kategori/Naturlig-halsa/Experter/Kostexperten-svarar/Hur-farligt-ar-kadmium/