Antibiotika i mat- Varför riskera?
Jag kan inte bestämma vad andra föräldrar ger sina barn för mat hemma, bara försöka inspirera och uppmärksamma vad som är bättre och sämre vilket jag gör både muntligt och genom ex. facebook. Men däremot, vill jag och många andra föräldrar, påverka skolmaten speciellt i samhället där jag bor.
En jätteviktig del i det hela, är köttet som serveras. Jag har nu kollat upp leverantörerna av köttet/kycklingen som beställs till skolmaten. Det är inte svenskt... Det finns ett stort dilemma i det hela, när vi talar om kött med utländskt ursprung och det handlar om antibiotika. Svenska djur får minst antibiotika i hela EU och en av anledningarna är att Sverige aktivt jobbar med att föda friska djur och ett ansvarsfullt användande av antibiotika. Får ett djur som ska slaktas antibiotika, är det sedan karenstid som gäller innan slaktning. Antibiotikan används flitigt i andra länder som ett tillväxthormon, kombinerat med att djuren lever i sämre förhållanden och lättare blir sjuka. EU har bedömt att ungefär 50% av all antibiotika som skrivs ut, är till djuren. Jag har även läst siffor att antiobikabehandlingen av djur är upp till 75%. I länder med hög antibiotikaanvändning ses även högre förekomst av antibiotikaresistenta bakterier av olika slag.

FN:s folkhälsoorganisation WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de fyra stora hoten mot mänsklighetens framtid. Klimathotet ligger först, men där antibiotikaresistensen bara snäppet efter.
Mardrömmen är, att vi fortsätter äta antibiotikabehandade djur, kommer vara resistenta på ett par år. Visst känns det förskräckligt och onödigt, att då riskera att dö av kanske ett infekterat sår? Som annars hade kunnat behandlats effektivt med en antibiotikakur?
Tyvärr kan jag inte påverka antibiotikaanvändningen i andra länder, men däremot uppmanar jag alla att:
VÄGRA KÖPA utländskt kött.
LÄS på förpackningarna, helst ska det stå var djuret är uppfött och slaktat.
FRÅGA EFTER och KRÄV svenskt kött. Det är vi konsumenter som styr många gånger. Det är olagligt att använa antibiotika i Sverige, även i andra länder inom EU även om det förekommer mer frekvent där. Och helst av allt:
KÖP NÄRPDORUCERAT om du har möjlighet och
UPPMANA andra att också påverka!
.-.
Jag läste även på en sida "Experter menar att det inte är farligt att äta kött med antibiotika när det blir uppvärmt." Vilka experter? Inköpare på köttmarknaden som gillar att stoppa ner pengar i fickan eller? :r
Tyvärr stämmer inte det med uppvärmningen..
(Notis: Av hälsoskäl bör man äta vitt kött som kyckling/fisk oftare än rött kött) :)
.-.